Vanzelfsprekend wil je begrijpen waar je donatie aan besteed wordt, en nog belangrijker, hoe die kachel op de juiste plek terecht komt. Dat leg ik graag hieronder uit:

Mijn naam is Jeroen Ketting en ik ben de initiatiefnemer van www.lifeline-ukraine.org. Direct na het uitbreken van de oorlog ben ik met een groep van ruim 400 vrijwilligers en bedrijven gestart met het leveren van humanitaire hulp aan Oekraïne. Op dit moment hebben wij veertig 22-ton vrachtwagens met humanitaire hulp geleverd zoals medicijnen, voedsel, maandverband, luiers, kleding, matrassen, drinkwater containers, en medische apparatuur. Wij doen dit via een netwerk van 21 lokale hulporganisaties in 17 steden en stadjes (waar ik zelf ben geweest). Ook ondersteunen we 3 ziekenhuizen en helpen we 14 bedrijfjes van vrouwelijke ondernemers met micro-leningen, apparatuur, exporteren naar de Nederlandse markt, en met business mentoren.

Vanaf het begin af aan hebben we gewerkt volgens een aantal principes:

  • We werken vraaggestuurd. Dit betekent dat we eerst in Oekraïne vaststellen wat de behoefte is, waar die is, en hoe we daar met onze hulp terecht kunnen komen.
  • We leveren de hulp via onze eigen gecontroleerde bevoorradingsketen. Wij regelen zelf het transport van de oorsprong van de hulp naar de uiteindelijke ontvanger van de hulp. En we documenteren met foto’s, video’s, en ontvangstbewijzen.
  • Wij richten ons met name op die gebieden waar grootschalige hulp niet komt.
  • Ik heb gedurende de oorlog 4 maanden in Oekraïne doorgebracht om de voorgaande drie principes in het veld concreet vorm te geven. Ik ken persoonlijk alle partijen waarmee we samenwerken. In januari ga ik weer het veld in om te controleren dat alles naar behoren verloopt.
  • We werken volledig kosteloos, met uitzondering van onze twee Oekraïense medewerkers in Kiev, Alex en Veronica, die gezinnen te voeden hebben en die geen financiële reserves hebben en daarom een bescheiden maandelijkse bijdrage krijgen. Zelf doe ik dit werk dit jaar pro-bono, en werken alle Nederlandse vrijwilligers kosteloos mee. We hebben geen kosten zoals, kantoorkosten, salariskosten, administratiekosten en dergelijke. Dus elke Euro komt in de vorm van hulp in Oekraïne terecht.

De juridische / financiële structuur ziet er als volgt uit. LifeLine Ukraine is op dit moment een handelsnaam van Stichting Mara Delft, gevestigd te (2611 BB) Delft, aan de Oude Delft 23 (KVK 41169132). Stichting Mara is circa 30 jaar oud en is indertijd opgericht om hulp te verlenen tijdens de de Joegoslavië oorlog. (https://www.stichtingmara.nl/). Stichting Mara heeft een ANBI-status, waardoor het een algemeen nut beogende instelling is (RSIN: 802690786). Hierdoor is een gift mogelijk fiscaal aftrekbaar. Wij gebruiken het Gofundme platform omdat dit een internationaal crowdfunding platform is dat is gericht op het doneren van geld voor goede doelen zoals de Kachel campagne. De rekening van Stichting Mara is gekoppeld aan de Gofundme pagina. Het gedoneerde geld wordt dus via Gofundme gestort op de bankrekening van Stichting Mara. Voor de diensten van Gofundme dragen wij een kleine fee af. Stichting Mara wordt kosteloos bestuurd door gemotiveerde studenten die voor LifeLine Ukraine het beheer en de administratie van de gedoneerde fondsen doen. Deze opzet heeft als bijkomend voordeel dat we ook op dit gebied geen kosten maken en de gedoneerde gelden geheel kunnen inzetten voor de hulp aan Oekraïne. Ik heb persoonlijk wel inzicht in de boekhouding van Stichting Mara maar ik doe zelf niet de betalingen.

Als je door het nieuws op de website www.lifeline-ukraine.org bladert krijg je een goede indruk van wat we doen en hoe we het doen. Ook kun je op Linkedin de volgende pagina’s volgen: https://www.linkedin.com/company/lifeline-ukraine-org/ en https://www.linkedin.com/in/jeroenketting/.

De kachels worden door Stichting Mara rechtstreeks ingekocht bij de producent: UKRPROFIGROUP Limited Liability Company with registered address at: 8 Bolsunovska St., Kyiv, 01014, Ukraine, identification code of legal entity: 39703955. De producent heeft vooralsnog voldoende capaciteit om de kachels te produceren. De kachels die Stichting Mara nu koopt kosten EUR 190,– per unit. Daarnaast betaalt Stichting Mara extra kosten voor transport, installatie, een schep voor de as, technische instructie, en een kachelpijp. De prijs van één kachel kan fluctueren door bijvoorbeeld wisselkoersschommelingen. Op dit moment ben ik ook in contact met andere kachelproducenten om eventueel (afhankelijk van het succes van de campagne) de productiecapaciteit te verhogen en het risico te spreiden.

De kachels worden door ons in samenwerking met Oekraïense hulporganisaties en de lokale overheid getransporteerd naar degene die de kachels het hardst nodig hebben. Degene die de kachels krijgen worden geregistreerd. Deze gegevens worden naar Lifeline Ukraine doorgestuurd. Dus in principe weten wij waar de kachels zijn nadat ze zijn afgeleverd. Echter, soms worden goederen ook uitgedeeld in net bevrijde gebieden. In dat geval worden spullen meestal vanuit de vrachtwagen uitgedeeld op een centraal plein. Dan worden de goederen niet geregistreerd. Wij sluiten niet uit dat dit met een aantal kachels ook kan gebeuren. Verder zijn wij op dit moment bezig om nog meer garanties in het uitleveringsproces van de kachels in te bouwen, waardoor het bijvoorbeeld lastiger wordt om de gedoneerde kachels door te verkopen.

Mocht je nog meer informatie willen hebben, dan kan je altijd een email sturen naar info@lifeline-ukraine.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp